Saturday, 6 December 2014

Cara Buat Apron Jepun dan Percuma Pola

Di sini saya akan tunjukkan cara buat apron versi jepun. Tau tak apron versi jepun tuh yang jenis macam mana? sebenarnya banyak sangat !! Yang saya tunjuk ni hanyalah salah satu darinya. Cara buat dia sangatlah mudah, sebab apa? sebab tuan punya yang mengajar nih sangatlah tak kedekut ilmu, walaupun saya tak kenal dia, berkat ilmu yang dikongsi buatkan saya paham dan dapat menghasilkan apron yang sebijik sebanyak-banyaknya ... 

Semuanya bermula dari hari usahawan giatmara sesi 2/2014 , kitorang dikehendaki untuk membuat jualan pada hari tersebut, saya punyalah semangat cakap nak buat apron, bukan untuk dijual tapi untuk kawan-kawan pakai, maklumlah ada pertandingan kedai tercantik semua ... 

Search punya search jumpalah tutorial apron jepun nih ...

Ini contoh apron yang saya buat ...




Comey dok? huhu comey kan ... alah gambar time pakai takde pulop dlm laptop ni nak letak, korang tengok kat contoh yang dia bagi je ekk ! ><

Sebelum jahit korang tengok dulu video cara-cara buat apron jepun ni, 

video


Ini contoh tutorial yang akan dia bagi,


Contoh pola kanak-kanak


Contoh pola dewasa


senangkan? lepas download je pola, korang print semua, lepas tuh sambung-sambungkan, macam sambung puzzle, korang solatape, gunting ... ta-da siap pola korang, lepas tuh potong kain macam dalam tutorial, kalau nak tambah apa-apa pandai-pandai korang lah ... nak tambah poket ke, riben ke, lace ke, ekh suka hati korang lah ...

sampai sini perkongsian dari saya, moga kamu semua dapat manfaat dan memanfaatkan ilmu nih :D
daa~

where is my passion

Rindu nak lukis banyak-banyak, lepas tuh nak mixed together mcm nih ... semenjak nih passion melukis kurang tak macam dulu ... tapi takpelah boleh fokus kt benda lain, mungkin ... sebenarnya terasa macam nk buat sesuatu yang baru, nak improve skill melukis mungkin, tapi mungkin akan ambil masa sebab perlu cuba banyak perkara ...banyak betul mungkinnya hooii ... huhu 


kadang-kadang terasa yup saya boleh melukis, tak hebat tapi bolehlah untuk rasa sedikit puas ... tapi, lepas tuh apa? so what dengan lukisan-lukisan nih :( 

Saturday, 29 November 2014

saantai



ahaha, kartun pun nk pakai contact lens ke >< 
x comey dahhh...
tapi, itu mungkin realiti manusia :P



Senyuman Yang Kembali

Seperti terjaga dari tidur yang panjang..

Setelah melihat diri sendiri yang dulu tersenyum manis bak bunga mekar di taman, bagai satu kejutan, seolah aku pernah terlupa cara untuk tersenyum.. kenangan lalu telah mencuri senyuman aku, malah kadang-kadang terasa takut untuk tersenyum lagi, takut senyuman itu kelak akan dirampas, dirobek-robek dengan rakus.

Aku teringat ianya sangat sakit dahulu.




Tapi aku tak layak mengadu setelah melihat, ramai yang lebih sakit dari aku ... jadi aku pendamkan sahaja, menangis sendiri berhari-hari, berulang-ulang keesokan hari tiada siapa tahu, sikit-sikit merampas senyuman ikhlas aku. Kadang-kadang sehingga terasa seperti jasad yang bergerak ini tidak bernyawa, hanyalah patung yang dikawal mengikut kehendak sekeliling. aku paksa bangun.

Sering berbisik-bisik menasihati diri sendiri berulang-ulang, walau susah ditelan..

"hey, setiap yang berlaku pasti ada hikmah"

"whatever happens life must go on"

"akan sampai waktu tu, kau akan tersenyum kembali"

yang paling penting...

"Allah ada, melihat aku, menjaga aku, bersama aku, aku hidup kerana Allah s.w.t , bukan kerana manusia"

"biar orang buat kita, jangan kita buat orang..kalau tak kita sama saja dgn org y buat kita"

dan banyak lagi...

Itulah antara nasihat-nasihat yang sering berulang aku menasihati diri sendiri, 

masa pun berlalu ... kesakitan kadang-kadang masih berbekas, tapi alhamdulillah aku dapat melupakannya, hanya kadang-kadang sahaja aku terkenang.





Hari ini aku disini, tak sama dengan aku yang dulu ... mata aku lebih terbuka luas , bila aku melihat seribu cerita bermain di fikiranku... aku dengan semangat baru dan aku bersyukur dengan orang keliling aku.

Ya, memang penuh hikmah ujian yang diberiNya. 

Bersabarlah, saat kemenangan itu akan tiba & aku harapkan kemenangan didunia & diakhirat kelak .
Semoga kita semua akan mendapat kemenangan yang kekal disana.

Senyumlah, jangan rugikan hari tanpa senyumanmu hanya kerana dunia.sekian. (^^)




Naruto Ending

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera...


Soalan : Siapa yang layan anime naruto?

Saya..saya! sayalah..hewhew rasa macam nk bagi kaki tak, bagi arr .. bagi arr !! tumbok kang, tumbok kang!! ekh eh xde r , mane ade .. nak citer ni, dengar rrr...



Hah, kepada peminat-peminat atau yang melayan cerita naruto secara sikit-sikit atau secara penuh, untuk penghetahuan semua cerita ending naruto untuk siri komik telah pun dikeluarkan. Ending dia memang sangat tak dijangkakan. Setelah dikeluarkan dalam beberapa hari, ramailah peminat-peminat tegar naruto yang bagi pelbagai komen dan pendapat, ada yang puas hati, ade yang nk mengamuk sbb ending tak macam yang dia nak. 

Tapi, bagi pendapat saya pulak, saya suka sangat-sangat ending dia, tapi terlalu ringkas dan macam kelam kabut sikit, mungkin sbb lukisan komik, so, macam tak berapa jelas & serabut. 

Apa yang best pasal ending dia, mestilah sbb happy ending untuk sakura & sasuke ... my favourite animasi character dari dulu kt mana-mana cerita pun, asal ada nama sakura ... wahhh!! rasa macam saya sendiri lak yang bercinta, mane tak nye... sebelum ni kan sasuke jadi jahat, tambah pulak ada member cerita, penulis cerita buat announcmnt akan ada watak utama yg akan dimatikan, so, rasa berdebar-debar nak tau ending dia,bile da ending dia tu mula-mula rasa malas nak tengok pun ada.. tapi, bila tengok mmg x dijangkakan.

Lagi perangai sasuke yg tak pernah nak cakap pasal hal cinta, yg selalu dingin je, pastu dendam tak habis, tiba-tiba lak nak sweet-sweet ngan sakura kt last chapter, macam kambing gua sengih-sengih sorang-sorang time baca part tu .. hahaha ...



Saya mmg layan sangat tengok cerita ni, sbb cerita ni saya layan sejak sekolah, lama sangat tak habis-habis, lepas tu stop kejap masuk asrama, sambung belajar pulak, last-last time saya dok umah dulu sbb excident, time tu saya marathon cerita ni balik, cerita ni pun dorg buat selama 15 tahun, lame giler tuh & mmg berzaman nak habiskan.. watak cerita naruto tu membesar, dengan saya-saya membesar...kira melekat jugak cerita tu dalam hati ni, lagi-lagi cerita ni ada jugak pengajaran & banyak isi-isi tersirat..

Sebab tu bila dah habis terasa macam...akhirnya habis jugak ko...haha xde rrr tapi best jugok!


orite, apa-apa pun happy ending for naruto & naruto fan (^^,)




Monday, 1 September 2014

GIATMARA !!?

Assalamualaikum & Selamat sejahtera...


Alhamdulillah, dah hampir 6 bulan pun saya mengikuti pembelajaran di giatmara dalam bidang jahitan. Dulu, time mula-mula masuk kelam kabut je sbb tiba-tiba dapat call dari kawan ajak masuk, susah jugak nak buat keputusan time tu sbb dah ada rancangan nak sambung belajar. Tapi, fikir punye fikir..apa salahnya sebab kemahiran saya boleh guna sampai bila-bila.




Dan akhirnya apa yang saya dapat, bessstttt sangat !!

Dapat belajar jahit baju sendiri, mmg best sbb kalau saya sendiri-sendiri belajar mmg kelaut la agaknya. Then dapat cikgu-cikgu yang tak kedekut ilmu...habis je satu modul, kitorang dapat buat kerja haram..contohnya belajar buat blouse, jubah & lain-lain yang tak ada dalam modul..

Lagi yang best kawan-kawan, mmg happening habisss, masuk kelas tak pernah senyap kecuali bila nak start siapkan modul, bagus dorang ni time kerja suma fokus siapkan kerja, time siap kerja masing-masing mulot macam ributt petir...lagi-lagi kalau bab keluar perangai pelik-pelik . 




Best jugak dorang ni sbb masing-masing boleh diharap & bekerjasama, biar orang mengata, mencemuh, kedengki dgn kami semua, kami tau apa kami buat ... zaman sekarang ni ada jugak org pandang serong budak-budak giatmara ni tempat budak-budak taknak belajar je, sangat la small minded. Ade ke fikir macam tu tahu tak siapa je yang masuk giatmara ni, selain budak lepasan spm, budak yang pilih jurusan menjahit, ade jugak yang ada diploma, degree dan banyak lagi, ada jugak yang mmg usahawan yang nak menajamkan skill-skill mereka, selain tu warga-warga pencen boleh jugak nak join, kalau dok umah bosan, atleast belajar jahit ada jugak kerja nak buat kan..

Kenapa giatmara?

Pernah tak korang pergi kursus menjahit yang berbayar, biasanya berapa korang kena bayar?
 beratus kan, itupun untuk sepasang baju, tak tentu korang dapat..lagi-lagi yang langsung takde basic menjahit. Kalau giatmara pulak berapa kena bayar, dalam seratus lebih sekali waktu daftar je, itu pun duit tu untuk baju and urusan file-file korang, dan selama 6 bulan takyah bayar apa-apa dan pulak korang akan diberi duit elaun setiap bulan sebanyak RM200. 




Sangat berbaloikan ! dah habis 6 bulan nanti bukan je korang dah dapat pelbagai ilmu, korang jugak akan dihantar ke kursus usahawan, bagi yang nak mulakan terus berniaga, boleh terus masuk kursus inkubator. Apa itu inkubator? inkubator ni sebagai langkah permulaan usahawan, korang boleh ambil tempahan selama 6 bulan di bawah bimbingan cikgu, boleh jugak daftar inkubator buat berniaga sendiri dirumah, tetapi dengan syarat sediakan report pada waktu yang ditentukan. Atau boleh buat practical di mana-mana butik.

Kursus inkubator,
Daftar je selepas tamat belajar 6 bulan, peserta akan dihantar sikit-sikit dan sesiapa yang terpilih akan dihantar kursus selama 10 hari, peserta yang dah tamatkan kursus ini akan diberi RM10000+- oleh mara, dgn duit ini peserta dikehendaki membeli barang-barang untuk mula berniaga, cth kalau pelajar jahitan, mesin jahit lurus, mesin jahit tepi, cth pelajar masakan oven dan sebagainya. (saya masih kurang jelas hal ni,tapi lebih kurang)




Sebab tu sesiapa yang mmg berminat serius nak mulakan bidang perniagaan,  masuk giatmara ni pun sangat-sangat berbaloi tau, dan mmg dah banyak pun pelajar-pelajar giatmara yang dah mengharumkan nama giatmara. Antaranya sebulan lepas atau dua bulan lepas, pelajar giatmara sarawak dapat pingat emas dalam pertandingan kemahiran asia di hanoi, vietnam dan tahun hadapan pulak mereka akan dihantar di pertandingan kemahiran dunia di Sao Paolo, Brazil . Hebat dok!!

Kesimpulannya, dekat mana pun kita belajar, yang penting ada minat dan bersungguh-sunguh..insyaAllah usaha tu akan terbalas, kalau betul nak belajar dekat mana-mana pun boleh belajar, kalau taknak belajar hantarlah, bayarlah dekat university terkenal dunia mana pun, hasilnya hambar jugak.

Dan giatmara ni bagi saya adalah salah satu alternatif permulaan keusahawanan  untuk warga bumiputra malaysia yang tidak patut diabaikan, jadi gunalah peluang yang ada sebaiknya.

Untuk masuk giatmara boleh search di laman web giatmara, bidang yang anda minat dan kawasan yang berhampiran, pendaftaran giatmara ialah sebanyak dua sesi setahun, bulan 1 dan 7 , kalau minat daftar awal-awal sebab ada tempat yang cepat penuh, kemudian perlu hadiri sesi temuduga ringkas.


Itu sahaja buat kali ini, semoga kamu semua dapat maklumat yang manfaat & berguna dari saya.


(^^)





Friday, 22 August 2014

Kelas Website Murah

Pernah tak kamu terfikir untuk lebih serius belajar mengenai website? Selama ni memang hanya suka-suka main blog, update sana sini. Orang buat macam ni macam tu, kita pun tiru, bila tanya tips dia pun sebenarnya tak paham apa dia buat atau mungkin dia terangkan kita yang tak berapa paham. Lagi-lagi yang langsung takde basic IT ni atau yang baru berjinak-jinak dengan blog/website.

Tapi lepas tu pula tengok kawan-kawan sambil berblogger sambil buat income. Tengok dia masyuk je kan, tapi cuba kalau kita sendiri pula buat, apa pun tak jadi. Bukan takat tak jual barang, orang nak lawat blog pun takde. Aduiii sedihnya macam tu kan, padahal kita dah cuba macam-macam yang orang bagi tips, tapi masih tak jadi dan tak paham kenapa. 

Sudah tentu untuk berjaya kita kenalah menimba ilmu bukan. Oleh itu, di sini saya nak mengenalkan sebuah website yang sangat berinformasi dan padat iaitu Le Harmonie Studio, owner dia yang di kenali sebagai Wan Syafiq sangatlah tidak kedekut ilmu, bagi tips yang sangat jelas dan siap menyediakan platform mudah untuk sesiapa sahaja belajar website. Paling penting percuma pulak tuh, mana nak cari.

Le Harmonie studio, bukan sahaja menyediakan cara-cara untuk buat website dari permulaan asas. Tetapi, turut menyediakan cara-cara menaikkan rating SEO yang mudah, dan juga cara-cara mengambil/mengedit atau meletakkan gambar-gambar yang akan menjadi salah satu daya tarikan sesebuah website.

Untuk pengetahuan kamu, biasanya untuk menghadiri kelas-kelas website boleh mencecah sehingga ribu-ribu ringgit, itupun tidak tentu lengkap pengisiannya, duit habis ilmu kemana, rugi dan tak best sangat macam tu kan. Sangat tidak berbaloi.

Tetapi, di Le Harmonie Studio pula, sebelum masuk ke kelas, kamu semua boleh study dulu segala tips yang telah disediakan di website owner, supaya nanti bila masuk kelas takdelah terkejut atau blurr-blurr pulak nanti kan. Yang penting harganya sangat berpatutan, domain name, platform semua disediakan. Boleh buat website berniaga atau syarikat dan sebagainya, mengikut kehendak pengguna.

Di sini Le Harmonie Studio menawarkan bagi yang berminat untuk belajar dan buat website sendiri atau menaikkan rating website yang sedia ada, boleh lah menghadiri kelas-kelas yang akan bermula pada bulan september ini. 

Untuk maklumat lanjut mengenai kelas, boleh email ke mijie.ai@gmail.com atau wassup ke 0182294161 atau boleh terus bertanya kepada En. Wan Syafiq, segala maklumat boleh dijumpai di website Le Harmonie Studio.

Assalamualaikum,
& Salam Sejahtera.








santai

Bulan-bulan yang sangat-sangat la sibuk, terlalu banyak cerita-cerita, teringin jugak nak update cerita. Tapi-tapi dengan keadaan yang sibuk, penat, laptop kasi adik pinjam, terpaksa la pendam dulu .. -.- 

Melukis?! lagi lah .. lamanya tinggal .. sebulan je kot ! tapi terasa lama .. adoii ~~

Tapi best nya .. banyak yang best !! haha 

o.k nanti pelan-pelan update (^^)

nak selesaikan mana perlu dulu ye, 

Salam,

SYS


Saturday, 24 May 2014

doodle percuma

Assalamualaikum hari ni niesa nak letak sini koleksi baru artwork niesa .. artwork kali ni sebenarnya tujuannya nak buat untuk kawan-kawan niesa sendiri .. tapi asyik lukis-lukis still tak puas hati .. walaupun gambar o.k tapi rasa macam tak sesuai untuk kawan nih .. bila dah pilih lukisan pulak, lepas dah buat digital art, tak puas hati kt situ pulak .. rasa tak kena & sesuai nak bagi kawan tuh .. haa nampak mengada-ngada kt situ kn .. orite ini dia, tapi satu jenis je lah ..  and yg doodle artline tuh bagi sesiapa nak guna edit, buat lah kamu .. tapi lagi best kalau korang tagged balik, kalau tak pun takpe la .. huhu daa!








Tuesday, 13 May 2014

Brook - One Piece

Assalamualaikum

Entah kenapa hari ni dah berapa kali asik ternyanyi lagu dalam cerita animasi one piece, lagu yang dinyanyikan oleh watak Brook salah satu crew kapal one piece nih .. korang kenal tak siapa Brook nih .. haaa meh sini tengok ...






inilah dia si Brook tulang hidup yang suka menyanyi, tak padan ngan tulang miang tu ada lagi .. 
lepas tuh suka gelak yohohohohoho

-----------------------------------------------

Teringat dulu start kenal one piece melalui komik, sbb abang yg rajin beli, saya tumpang baca jeh .. sebab saya jenis baca je semua buku yg ada kat rumah tuh .. 
lepas tuh bila dah baca nak baca lagi .. sejak tu jadi peminat cerita  one piece ..
dulu start  suka cerita ni sbb jalan cerita dia selalu masuk elemen kelakar-kelakar dan mmg dulu kalau baca selalu gelak sorang-sorang .. sampai kena tegur .. hehe
dah mmg kelakar kan gelak lah ..
orang kata kadang-kadang buku-buku mcm ni boleh jugak hilang stress kan ..

orite ini lagu dari Brook si tulang nih ^^


lagu ni ialah lagu kenangan Brooke dgn crew kapal lama dia .. sorang-sorang kawan kapal dia mati sbb kena racun .. disebabkan dorang tau dorang nak mati .. dorang pun buat permintaan utk nyanyi lagu terakhir .. last sekali Brooke je yang hidup sebab dia termakan devil fruit .


sekian cerita animasi dari niesah . huhu .

Segmen Blogger Aktif


Salam .
Anda masih aktif berblogging ?
Jom sertai segmen mudah ni.
Tak pasal-pasal dapat traffic free, follower free .
yang paling penting blogger's friendship <3


klik banner untuk join the community :D 

good luck !


Friday, 9 May 2014

Segmen Bloglist May - Aug 2014 by Sh.Amarina

Assalamualaikum, Hii !! Hari ni hari yang mood sangat baik, jalan mana-mana nak senyum jeh, buat kerja sambil nyanyi-nyanyi dan terjumpa segmen bloglist ni pon rasa nak join jeh .. ehehehe konon-konon je tuh .. 
tapi apa pun siapa yang berminat jom lah lagi memeriahkan segmen bloglist dari blogger Sh.Amarina nih, untuk tahu lebih lanjut tekan sahaja banner dibawah




sekian dari sebukumemori.

Thursday, 8 May 2014

Art Trade bersama Miss Kepeng Reply

Hi Assalamualaikum,

Niesa dah dapat reply dari Miss Kepeng pasal art-trade .. hehe comel jeh ! ade pulak miss kepeng ni cakap dia  lukis macam tangan kudung, hehe biasalah seni kan lain-lain gayanya .. ngeee~~  apa-apa pun thank you so much miss kepeng .. lain kali boleh buat lagi ..ekh (^^) why not kan..


Atas ni doodle dari Miss Kepeng kpd Niesa




Sunday, 27 April 2014

Art-Trade with Budoxesquire

Hai Assalamualaikum,


Hari ni niesa nak update pasal art-trade lagi dan kali ni dengan Budoxesquire , mulanya niesa saja search pasal art trade and terjumpa lah blog budoxe nih .. padahal, sebenarnya da follow kt blog budoxe nih dah lame dah,huhu cuma niesa ni je yg tak perasan pasal art trade tuh (my bad my bad) bak kata omputeh.. o.k apa-apa pun bawah ni art trade niesa and budoxe, 


dari budoxe kpd niesa, o.k niesa mmg suka lukisan ni ayu-ayu gitu kn mcm niesa tak?hehe

dari niesa kpd budoxe, mcm biasa cara niesa buat .. lakar kt kertas, pekatkn pakai pen, kemudian amik gmba letak kt comp., guna software paint tool sai and adobe photoshop .
ada mcm cara-cara buat kuih tak? :P

Hehe orite daa slm.



Wednesday, 23 April 2014

Jom Art-Trade Bersama Miss Kepeng



Hi Assalamualaikum ,  hari niesa terjenguk kat ruangan chat dan ternampak jemputan dari miss kepeng nih pasal art trade .. sudah tentuu-tentulah niesa say yes, mmg ni yg niesa nak kan .. mood hari ni rajin sangat .. hari ni jugak niesa siapkan doodle untuk miss kepeng nih .. o.k miss kepeng khas untuk awak ^^



reply doodle dari miss kepeng



Komik - kesedaran

Assalamualaikum..

Sebenarnya dah lama niesa teringin nak buat komik, tapi asik tangguh jeh .. itu lah, ini lah .. hari ni hari yang paling bermood sangat nak lukis, buat komik .. o.k ni komik yang pertama yang sekian lama tak buat komik .. dulu time sekolah nisa ingat penah jugak buat komik, tapi tapi yg sketch comot2 je lah .. dulu kawan2 rapat je yg tengok .. itu aje .. ni komik simple dari niesa (^^)



sekian dari niesah (^^)
Assalamualaikum.




Thursday, 27 March 2014

Fruits Basket animasi/manga

Hi assalamualaikum,

Baru-baru ni disebabkan terasa nak tengok cerita, nisa tengok balik cerita animasi fruit basket, sebab macam dah tak ingat cerita dia macam mana .. mmg best, sebelum ni pernah post pasal lagu momiji fruit basket clik sini .. hari ni nak cerita sikit pasal keseluruhan  cerita ni .. 

Bermula dari Tohru(watak utama) disebabkan mak dia br mniggal dunia, dia terpaksa tinggal dirumah atuk dia, tapi disebabkan atuk dia nak buat renovation kt umah dia .. so atuk dia minta dia tinggal kt umah kwn2 dia sementara dan disebabkan dia taknak menyusahkan kwn-kwn dia, dia pun dgn memberanikan diri tinggal  dalam kemah kt kaw hutan berhampiran .. kemudian dia nak kesekolah kebetulan terserempak dgn rumah kwn kelas dia yuki sohma, yuki sohma ni sangat popular kt sekolah dia dan peminat-peminat dia panggil dia prince yuki .. tapi dia ni jgk sangat misteri .. 
Then pada  hari tu jgk yuki sohma dan sepupu dia terserempak dgn Tohru di tmpt perkhemahan dia .. mereka pon ajak tinggal sama tak perlu bayar dgn syarat dia kena buat semua kerja rumah dan masak-masak.
Pada waktu tu la rahsia keluarga sohma terbongkar . bilamana bila mereka terpeluk dgn lain jantina mereka akan bertukar mengikut 12 zodiak . time tu la mcm-mcm jadi, sorang-sorang dari 12 zodiak dtg jumpa dgn Tohru. 12 zodiak ni kira bagai terkena sumpahan sbb tu mereka jauhkan diri dari org lain, sbb tu bila ada org lain yg tau rahsia keluarga dorg akan ambil tahu . 

mmg best cerita animasi dia, tapi yg tak berapa best cerita dia setengah je dari carita asal manga dia . selama ni mmg tak pernah nak baca mangga dia . hari tu baca mmg la sangat-sangat best dari cerita asal dia and dalam anime banyak misteri tak selesai, kalau baca manga ending dia mmg happy ending .. tapi yang nisa paling suka tengok lukisan dia (^^)

Tapi jalan cerita dia pun mmg best, lawak, misteri, sedih, macam-macam rasalah .. haha

Kalau nak tengok anime dia boleh bukak link sini Anime Fruit Basket

Kalau manga pulak nisa selalu bukak kat sini Manga Fruit Basket
O.k bawah ni gambar dalam cerita ni
ni watak utama dalam cerita fruit basket ..dari kiri Yuki Sohma , Honda Tohru , Kyo Sohma

ni antara my favourite part dalam manga 








dan ni salah satu lagu dalam animasi fruit basket




ok sampai sini sahaja share pasal fruit basket .. daa~ slm (^^)


Sunday, 2 March 2014

Cinta ke Nafsu, jangan ditipu !

 Assalamualaikum,

Kisah pasal Mr.F yg tak habis .. dari dulu cakap nak sambung, tapi tak sambung .. bukan taknak sambung, sebab ceritanya sejak tuh tak pernah bersambung lagi, walau masih menunggu .. 4 tahun dah pun berlalu .. cerita dan perasaan semakin pudar .. kadang-kadang kenangan masih menerpa di sanubari, sy tersenyum seketika .. kadang-kadang sy terlupa terus seolah tiada apa yang pernah terjadi dulu, seolah dahulu sy tak pernah sakit disebabkan ini .. betul kata pepatah "hanya masa dapat menyembuhkan hati yang dilukai" .. tapi terpulang pada diri sendiri nak anggap ini suatu musibah atau suatu kebaikan, bagi sy, sy menganggapnya suatu ujian yang membawa kebaikan .. disebabkan perkara ini sy telah belajar banyak perkara .. perkara mengenai kehidupan .. tahulah saya cinta bukan segala-galanya .. mmg di zaman remaja sy sana sini org bercakap tentang cinta, sanggup berkorban kerna cinta, sanggup mati kerna cinta, siapa mempunyai cinta dialah yang paling bangga, dialah yang paling class .. akhirnya yang ada cinta yg tak kesampaian, cinta yang hanya angan-angan kosong .. banyak org yang hanyut dek cinta, bukan cinta yang benar, tapi cinta yang ditipu nafsu .. ramai juga yang masih tak dapat membezakan antara cinta dan nafsu .. semua mengharapkan kisah cinta seperti filem sekian-sekian, seperti kisah sekian-sekian .. akhirnya sendiri kecewa sebab hidup ini bukannya berjalan mengikut percaturan kita sendiri .. 

Tapi, cinta itu tetap wujud .. di satu tahap kita pasti akan tercari cinta yg tulus suci .. kadang-kadang terlintas difikiran, macam mana nak tahu samada cinta kita benar-benar cinta atau sebaliknya, kadang-kadang kita berusaha untuk menjadikan cinta itu cinta suci, tapi masih tanpa kita sedar yang hawa nafsu sentiasa menemani kita.

Dan pada satu tahap saya terbaca tentang cinta Ilahi "letakkan cinta Allah yang pertama, kita akan menemui cinta sejati" , mulanya susah jgk nak hadam, sekarang pun masih dalam proses memahami .. aah mungkin sy paham, tapi tak reti nak jelaskan .. tapi inilah juga nasihat sy pada yg masih mencari cinta, yg cuba memahami cinta, letakkn cinta Allah num satu di hati, dlm masa sama belajar dgn keadaan keliling .. janganlah kamu malu dgn status single, jgn pula kamu iri hati dgn mereka yg bercouple .. bercouple bkn sesuatu yg patut dibanggakan, kalau pun mengikut syariat islam, masih banyak yg perlu dijaga .. persolannya, mampukah kamu bercouple mengikut syariat islam? yg sy tahu jgn mendekati zina, bukan couple tu salah satu cabangnya? tepuk dada tanya hati . 

Sampai satu tahap lagi sy terbaca tentang mujahid dan mujahidah Allahyarham Ahmad Ammar bin Azam dan Allahyarhamah Siti Hajar binti Ahmad Sabir , aah rasa bagai satu tamparan .. barulah sendiri terasa diri ni, tak sangka sehabis remaja sy, banyak habiskan merisaukan tentang cinta sahaja .. barulah terasa diri ni mcm .. apa sy buat selama hidup saya .. aargh! 

Bagi yang masih tak paham, tahulah satu tahap korang pun akan melalui fasa-fasa memahami cinta yang sy alami,mungkin berbeza sikit .. asalkan kamu mencari cinta Ilahi, jgn tipu dgn diri sendiri, semua org pasti akan merasa sakit dan susah.. disaat itu barulah kamu tahu, siapa setia bersama kamu, ada satu masa kamu akan ditinggalkan keseorangan, kamu dah tak berdaya meraih sokongan orang keliling kamu, walaupun mereka didepan mata .. saat itu tahulah hanya Allah yg setia bersama kamu dan hanya Allah yang mampu mendengar segala rintihan dan yang paling memahami kamu.

Saya bercakap tentang cinta bukan sebab sy pakar tentang cinta, sy bercakap tentang agama bukan sebab sy pakar tentang agama. Sy bercakap berdasarkan pengalaman sendiri, tak banyak pun .. sy cuma harap sikit-sikit dapat beri inspirasi pada yg lain, pada si pencari cinta, pada si pengubat hati mungkin atau pada sesiapa yg sedang cuba memahami cinta. 

Cinta bukanlah segala-galanya untuk kita hidup didunia ini, ada orang mati tanpa berjodoh .. tapi mati itu pasti . Kecualilah sekiranya mungkin kamu boleh meletakkan cinta Allah lah segala-galanya bagi kamu, itu yang terbaikkan (^^)

k daa~~ Slm

Saturday, 1 March 2014

kucing ekor kontot

Tadi tengah-tengah sy syiok scroll timeline facebook tiba-tiba jumpa gamba pasal kucing, disebabkan sy peminat dan pembela kucing, sy pun usha-usha lah sambil baca komen.. 


tengah-tengah baca terjumpa satu komen pasal kucing kontot , terbayang-bayang dua ekor kucing kontot yang kt umah tu.. semua sekali ada 9 ekor, tp bayang yg kontot je..



lepas baca ni gelak mcm nk nangis..hahaha, kesian kontot ada ke dia suruh selotap ngan bulu ayam..cuba bayangkan, bayangkanlaahhh~~~

haha k daa~ slm


Friday, 28 February 2014

my artwork2

Hi  Assalamualaikum

hari ni takyah nak banyak citer, sy tunjuk je artwork terbaru ye :D

Lukisan first nih, sebenarnya nak testing oil pastel baru je, start dr lukis bunga,lepas tuh tambah lagi smpai penuh, lps tuh dtg idea buat dahan & last sekali background hentam je la biru, nak jadi air boleh,nak jadi langit pun boleh :D

Yang ni takde ilham mana pun, mmg tabiat sy, bila rasa nak lukis tp takde idea, lakar-lakar je, lps tu kalau d jadi apa-apa pekatkan line dgn pen, lepas tu colorkan je..

cuba korang zoom in gambar nih kt bhgn mata, anak mata dia warna kuning pink..hehe

Lukisan nih berangan sangat kan.. hehe tak tau lah..lukis-lukis, tiba-tiba dah jadi nih :D *takyah nak tiba-tiba sngt lah kn 

Dari lukisan ni kebawah sama je lukisan nya dgn yg atas :)



orite daa~ slm